‘Gizli’ hazinelere dünya da hayran

ABD merkezli dünya çapındaki TV kanalı CNN International’in internet sitesindeki “seyahat” bölümünde Türkiye’nin yer altındaki yedi tarihi ve mimari değerleri anlatıldı. Lisa Morrow imzalı yazıda, “Türkiye antik harikalar açısından zengindir. Ancak bu zenginlik sadece yer üstünde Türkiye’nin güneşinin tadını çıkarmıyor. Yer altında bulunan, bazıları 12 bin yıldan daha eski olan hazineler daha az görünür olmakla birlikte aynı derecede etkileyici” denildi. Yazıda bu yer altı hazinelerine şu sözlerle yer verildi:

ŞEREFİYE SARNICI

Şerefiye Sarnıcı, Bizans hükümdarı II. Theodosius döneminde, 408 – 450 yılları arasında, İstanbul’da Tarihi Yarımada’da inşa edildi. 249 km uzunluğundaki bir kanal ağıyla Belgrad Ormanı’ndan getirilen suyun depolanması için yapıldı. İstanbul Belediyesi’nin çalışmasıyla 2018’de halka açıldı.

GÖBEKLİTEPE

Şanlıurfa’da uzay çağı kubbesindeki devasa taş steller, MÖ 9600-8200 civarına tarihleniyor. UNESCO, 2018’de Göbeklitepe’yi tarihte insan yapımı anıtsal mimarinin ilk tezahürü olarak tanıdı. Sütunların ibadet için dikildiğine inanılıyor, 1994’teki keşif arkeolojiyi alt üst etti.

DARA SARNICI

Dara’da kazılar 1986’da başladığında burası Mardin’in dışında bir yerleşim yeriydi. 6. Yüzyıl’dan kalma sarnıcın zindan olduğu sanılıyordu. Ama tarihte bölgenin ve Romalı askerlerin kullanması için dağlardan akan suyu depoluyordu.

RUMELİ HAN TÜNELİ

İstanbul, Beyoğlu’nun İstiklal Caddesi’nde Padişah II. Abdülhamid’in baş mabeyincisi Sarıcazade Ragıp Paşa tarafından 1894’te yaptırılan Rumeli Han Tüneli, 2017’de gün yüzüne çıkarıldı. Tüneldeki kil tuğlalar dış dünyayı kapatıyor, odalar sokak seviyesine çıkan merdivenlerle bitiyor.

DERİNKUYU

Nevşehir’deki yeraltı şehri Derinkuyu, 1963’te bir çiftçinin fark etmesiyle ortaya çıktı. Kapadokya’nın peribacalarını da oluşturan volkanik kaya olan tüfteki bir çatlağa kadar izlerini takip edince, 18 kat derinliğindeki
bir mağara sistemine ulaşıldı.  

SANCAKLAR CAMİİ

İstanbul, Büyükçekmece’deki Sancaklar Camii’nin görünen kısmı, duvarlar ve minare. Altında başka yapı var. Binanın amfitiyatrosundaki her koltuk, caminin Mekke’nin yönünü gösteren mihrabını görebiliyor. 2013’te açılan caminin mimarı Emre Arolat.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top