Eskişehir Seyitgazi Gemiç mahallesinde Hırıdellez şenliği, yağmur ve şükür duası yapıldı.
Seyitgazi Gemiç mahallesinde, hafta sonu düzenlenen yağmur duasına ve Hıdırellez Şenliği’ne katılan misafirler, Yörük kültürünün doyasıya yaşandığı ve gelecek nesillere aktarıldığı bir gün geçirdi. Gemiç Mahallesi muhtarlığı tarafından organize edilen yağmur duası ve Hıdırellez Şenliği, yoğun katılımla gerçekleşti. Geleneksel olarak Mayıs ayının ikinci pazar günü yapılan etkinlik için Gemiç Mahallesi harman yeri tercih edildi. Gemiç Mahallesi Camii’nde Abdulbaki Pala, Tahsin Öztürk ve İrfan Talha Yılmaz tarafından okunan mevlit sonrasında şenlik alanında Kırka Çarşı Camii müezzini Abdulbaki Pala tarafından yağmur duası yapıldı. Ardından Gemiç Mahallesi sakinleri ve hayırseverlerin katkısıyla hazırlanan, ‘Şifalı Yörük Aşı’ olarak bilinen bulgur pilavı ve diğer yemekler ikram edildi. Yöresel müziklerin eşliğinde katılımcılar halaylar çekti, zeybek oyunu oynandı. Uzun aradan sonra bir araya gelen birçoğu Yörük kökenli katılımcılar, doyasıya eğlendi.
Seyitgazi Kaymakamı Recep Ali Çolak, katılımcılara bir konuşma yaptı. Çolak, “Yağmur duası ve Hıdırellez şenliği hayırlı uğurlu olsun tebrik ediyorum. İnşallah bol ve bereketli bir dönem geçirmenizi Rabbimden niyaz ediyorum. Her türlü afetten Rabbimin muhafaza etmesini diliyorum” diye konuştu.
Gemiç Köyü Yörük Türkmen Kültürü ve Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Fadime Uzun, bir konuşma yaparak günün anlam ve önemini anlattı. Gemiç Köyü Yörük Türkmen Kültürü ve Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Fadime Uzun ise, “Hırıdellez bayramı biz Türklerin, Türkmenlerin, Yörüklerin mevsimlik bayramlarından biridir. Atalarımızdan dedelerimizden büyüklerimizden bize miras kalmıştır ve biz de her yıl bu Hıdırellez bayramını kutluyoruz Hıdırellez demek doğanın canlanması demektir, Hıdırellez demek doğanın canlanması demek, umut demektir, sevgi demek hoşgörü demektir, birlik beraberlik demektir” diye belirtti.
Sonrasında eski Yörük oyunlarından olan ve unutulmaması için yöre halkının çaba gösterdiği ‘Cungurdaş’ oyunu oynandı ‘Cungurdaş’ hakkında konuşan mahalle sakini Gülseren Küçük; “Eski gelenek göreneklerimize göre biz buna Cungurdaş deriz. Karnı midesi ağrıyanlar buna binince karnının ağrısı geçerdi eski örnekleri çoluk çocuk öğrensin diye yayınlıyoruz” diye belirtti.
Sonrasında Gemiç’liler ve misafirler halat çekme çuval yarışı gibi bir çok oyunu beraber oynadılar. Akşam saatlerine kadar devam eden etkinliklere, Seyitgazi Kaymakamı Recep Ali Çolak, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, Seyitgazi AK Parti İlçe Başkanı Yaşar Türk, Muhtarlar, Gemiç Köyü Yörük Türkmen Kültürü ve Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Fadime Uzun, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Yörükler ve çok sayıda mahalleli katıldı. – ESKİŞEHİR